Informatie over leningen

Voor alles omtrent geld lenen • Waar de spaarrentes maar stijgen en stijgen, lijkt de leenmarkt op zijn gat te liggen. De afgelopen maanden vonden er nauwelijks wijzigingen plaats. Mocht een kredietverstrekker een wijziging doorvoeren, dan ging het rentepercentage over het algemeen omhoog.

  Mensen sluiten voor verschillende doeleinden een lening af. Zo wordt er geleend om een nieuwe auto te kunnen kopen, om een verre reis te maken of om de eigen woning te verbouwen. Wie geld leent moet aan de kredietverstrekker rente betalen. Hoe meer geld je leent, hoe lager het rentepercentage zal zijn.

  De afgelopen maanden is de leenmarkt nauwelijks in beweging. Wie een lening van 10.000 euro afsluit betaalt gemiddeld ongeveer acht procent rente. Wie even rondsnuffelt ziet dat je ook goedkoper uit kan zijn. Daarnaast zijn er een aantal kredietverstrekkers die tijdelijk een aantrekkelijke rente bieden. Een voorbeeld hiervan is Becam. Zij hebben een speciale zomeractie. In de maand augustus kan er bij hen “gratis” geleend worden. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat je in september wel gewoon rente aan hun verschuldigd bent.

   Bron: mistermoney.nl

  No Comments
 • (Novum) - Volgend jaar zien vele consumenten een eventuele lening aan hun neus voorbij gaan. Door een nieuw register hebben kredietverstrekkers de mogelijkheid om te checken of lening aanvragers achterstallige betalingen hebben bij bv. woningcorporaties of energieleveranciers. Het nieuwe kredietregister gaat binnen het jaar in de lucht, aldus Bart de Nie van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een paar dagen terug.

  Het registratiesysteem van Bureau Krediet Registratie (BKR) in het Gelderse Tiel wat nu gebruikt wordt, maakt alleen bekend welke andere leningen kredietaanvragers al hebben lopen. Ook creditcard gegevens worden in het BKR vrijgegeven. ‘In het nieuwe systeem worden daarnaast achterstallige betalingen zichtbaar bij organisaties waar je niet rood hoort te staan’, zegt De Nie. ‘Op die manier hebben kredietverstrekkers meer inzicht in de financiële situatie van aanvragers.’

  Het nieuwe systeem staat los van het BKR, maar wordt wel door hetzelfde bureau gemaakt. De NVB is in overleg met het college bescherming persoonsgegevens hoe de nieuwe gegevens zorgvuldig kunnen worden geregistreerd. Aedes, een branchevereniging van woningcorporaties met vijfhonderd aangesloten leden, heeft volgens De Nie al toegezegd gegevens van huurders vrij te geven.

  Tussen de 150 duizend en 200 duizend Nederlanders zitten in problemen door te hoge schulden, meldde het Landelijke Organisatie Sociaal Raadsliedenwerk vorige maand. ‘Het wordt tijd dat mensen die lenen tegen zichzelf in bescherming worden genomen’, zegt De Nie. ‘Ik verwacht dat met het nieuwe systeem tienduizenden mensen een lening wordt geweigerd.’

  1 Comment
 • Aanbieders van leningen hebben niet langer recht op rente op geleend geld aan aantoonbaar armlastige gezinnen. Daarnaast moeten de aanbieders van leningen de incassokosten gaan betalen als de lener terecht is gekomen in een schuldhulptraject.

  In ieder geval als het aan de Stichting Christelijke Schuldhulpverlening ligt. Op dit moment draaien de gemeenten op voor de invorderingskosten. Dit terwijl de winsten voor de aanbieders van leningen er niet om liegen. Als op dit moment een aantoonbaar onverantwoorde lening niet terug betaald kan worden, draait de samenleving hiervoor op. Volgens Tof Thissen, van de Stichting Christelijke Schuldhulpverlening, moeten de kosten op de kredietaanbieders worden verhaald en niet op de samenleving. Daarnaast stelt hij, dat het eenvoudig is om te toetsen of een verstrekte lening onverantwoord was. Dit kan namelijk bij Kifd de ombudsman voor banken.

  Kredietverstrekkers staan positief tegenover de plannen. Onverantwoorde leningen moeten keihard worden aangepakt aldus, de mening van bestuurslid Peter van den Bosch van De Vereniging voor Financieringsbanken (VFN). Hij concludeert: “Indien een lening verstrekt is aan mensen waarvan op voorhand aantoonbaar was dat ze deze niet konden betalen, dan moeten de kredietverstrekkers boeten.

  2 Comments
 • Steeds meer studenten lenen geld en zullen daarom dan ook in de toekomst te maken gaan krijgen met periodieke aflossingen van de opgelopen studieschuld.

  Dit meldt het studentenblad VOX, naar aanleiding van het onderzoek dat ze hebben gehouden onder een grote groep studenten. Waar vorig jaar het percentage lenende studenten nog “maar” 32% was is het nu opgelopen tot 37%. Dit is een stijging van 5%.

  No Comments
 • De meeste advertenties op het gebied van leningen en kredietverstrekkingen voldoen aan de normen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat maakte de toezichthouder dinsdag bekend aan de hand van een eigen onderzoek. De advertenties bieden de consument voldoende informatie om een goede, eerlijke keuze te kunnen maken.

  Het onderzoek betrof 63 gedrukte advertenties van aanbieders van krediet, voornamelijk banken, in kranten en tijdschriften. Slechts in een enkel geval schoten de reclame-uiting tekort. De AFM gaf aan zeer verheugd te zijn met het feit dat aanbieders van krediet zich bij het reclame maken aan de geldende reclame-eisen houden.

  Nog geen onderzoek naar online advertenties
  Bijna alle aanbieders namen de belangrijkste kenmerken van het aan te bieden krediet op in een tabel, wanneer zij in de advertentie een rentepercentage of een maandlast noemen. De consument wordt door het opnemen van deze tabel in staat gesteld aanbiedingen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. “Het is belangrijk dat de consument voldoende en juiste informatie krijgt om een goede, afgewogen keuze te maken en te voorkomen dat er te veel wordt geleend”, aldus de AFM, die verder vermeldde reclame voor kredietproducten nauwlettend te zullen blijven volgen. Er zal daarbij voornamelijk aandacht zijn voor goederenkrediet (kopen op afbetaling) en banner-reclames op internet. Internetreclame is niet bij dit onderzoek betrokken. Online bieden websites als Mister Money en Money Magazine onafhankelijke vergelijkingstabellen voor kredietproducten.

  No Comments